![]() |
Proziaki w kamperze |
W wakacje wybraliśmy się kamperem w spontaniczną podróż na wschód Polski. Trafiliśmy między innymi do Sandomierza, gdzie pierwszy raz skosztowaliśmy proziaków z dżemem truskawkowym (bułki przyrządzane na patelni). Tak nam przypadły do gustu, że postanowiłam je zrobić w naszej kamperowej kuchni. Polecam ten przepis tym, co nie mają dostępu do piekarnika, a lubią domowe pieczywo. Ja już od ponad roku nie kupuję chleba. Piekę na zakwasie lub drożdżach. W kamperze nie mam piekarnika, więc przepis na bułki z patelni okazał się idealny. Oto on:
Składniki:
500 g mąki
250 ml maślanki lub kefiru
1 jajko
pół łyżeczki soli
łyżeczka sody
Wykonanie:
Wymieszać suche składniki, do tego wbić jajko i wlać kefir. Wszystko zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować ok. 16 bułek o grubości ok. 1 cm. Odstawić na ok. 15 minut przykryte ściereczka. Smażyć na suchej patelni po 5 minut z każdej strony.
Proziaki można podawać na słodko lub wytrawnie. Nam smakowały z dżemem.
Smacznego!
P S
Macie jakieś swoje smakowe wspomnienia z wakacji?
Oh proziaki ;) Też je miło wspominam :D
OdpowiedzUsuń