Tym razem zaproponuję Wam potrawę, której nie przywiozłam z podróży, ale ma egzotyczną nazwę i jest pyszna i łatwa do wykonania. Przedstawiam przepis na makowca japońskiego, który bardzo posmakował mojej rodzinie w Święta Bożego Narodzenia.
Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm:
850 g masy makowej z puszki (ja używam takiej niebieskiej o nazwie na literę H :)
150 g kaszy manny (suchej)
2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o dużych oczkach
dwie garści suszonej żurawiny
80 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
150 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
Polewa:
100 g białej czekolady
80 ml mleka
Do dekoracji garść żurawiny
Wszystkie składniki na makowca (oprócz jajek) należy wymieszać mikserem, następnie dodawać po jednym jajku i powoli mieszać, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Przygotować polewę: w garnuszku podgrzać mleko z połamana czekolada i dokładnie wymieszać. Polać ciasto i wyłożyć żurawinę. Gotowy wypiek włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie pokroić i zajadać :)
Już po świętach, ale warto upiec tego szybkiego makowca na Sylwestra albo na Święto trzech Króli.
Uwielbiam makowce ;)
OdpowiedzUsuń